Ruszają zapisy na nowe edycje kursów
Skorzystaj z promocji. 2 osoby w cenie jednej – zapisz się z koleżanką lub kolegą.
Bardzo często na szkoleniach są zadawane mi dwa pytania:
1. Czy pracodawca może odmówić udzielenia pracownicy karmiącej piersią dziecko przerwy na karmienie? 2. Czy można odmówić połączenia przerw na karmienie?
W przypadku pierwszego pytania odpowiedź jest szybka, jasna i konkretna i brzmi krótko: NIE. Natomiast w przypadku drugiego pytania odpowiedź już taka prosta nie jest.
Przerwa na karmienie dziecka przysługuje tylko i wyłącznie kobiecie, która karmi dziecko piersią.
Oczywiście na temat prawa do przerwy pojawił się kolejny problem dotyczący zasady dokumentowania omawianego prawa. Zapraszam do lektury mojego innego wpisu blogowego, w którym omawiam ten problem.
Wymiar przerwy na karmienie
Liczba przerw i ich wymiar zależą kolejno od wymiaru czasu pracy oraz liczby dzieci karmionych przez pracownicę. Zgodnie z art. 187 § 2 kp pracownicy zatrudnionej przez czas krótszy niż 4 godziny dziennie przerwy na karmienie nie przysługują. Jeżeli czas pracy pracownicy nie przekracza 6 godzin dziennie, przysługuje jej jedna przerwa na karmienie. Kobieta, która karmi dziecko piersią, ma prawo do dwóch półgodzinnych przerw w pracy wliczanych do czasu pracy. Pracownica karmiąca więcej niż jedno dziecko ma prawo do dwóch przerw w pracy, po 45 minut każda. Należy zwrócić uwagę, że dzieci nie muszą pochodzić z tej samej ciąży (Zob. M. Latos-Miłkowska, Uprawnienia związane z rodzicielstwem [w:] Kodeks pracy. Komentarz, red. L. Florek, Warszawa 2011, s. 1116).
Przerwy na karmienie mogą być na wniosek pracownicy udzielane łącznie. Jednak w tym miejscu pojawia się dość znaczące pytanie. Czy można odmówić kobiecie łączenia przerw? Niestety, ale przepisy na ten temat milczą. Wydaje się jednak, że ze względów organizacyjnych można takiego łączenia odmówić. W przypadku braku odmiennych regulacji wewnątrzzakładowych kobieta przy połączeniu przerw może wcześniej wychodzić z pracy lub później ją rozpoczynać ( Zob. M. Latos-Miłkowska, Uprawnienia związane z rodzicielstwem [w:] Kodeks pracy. Komentarz, red. L. Florek, Warszawa 2011, s. 1116). Przerwa ta wliczana jest do czasu pracy. Oznacza to, że pracodawca nie może obniżyć wynagrodzenia pracownicy za okres przerwy bądź też zobowiązać jej do odpracowania czasu przerwy.
Dwa razy w swojej praktyce sporządzałam pismo dotyczące odmowy łączenia przerwy na karmienie. Pierwszą sytuacją była to osoba zatrudniona na stanowisku pielęgniarki. Okazało się, że jest to osoba, która ma szczególne uprawnienia, a inne przepisy przewidują, że na każdej zmianie na stanowisku pracy, w dyspozycji musi być obsadzona osoba z tymi uprawnieniami. Oznaczało to, że pozwolenie na łączenie przerwy na karmienie będzie skutkowało tym, że pracodawca nie spełni obowiązków prawnych ciążących na nim na podstawie innych przepisów. W związku z tym odmówiono połączenia przerw.
Należy pamiętać, że stosunek pracy to stosunek dwustronnie zobowiązujący. Oznacza to, że obie strony mają swoje prawa i obowiązki. Zazwyczaj ten interes pracownika i jego prawo spotyka się z większą ochroną prawną, aniżeli prawa pracodawcy. Jednak w tym wypadku, w przypadku łączenia przerwy na karmienie interes pracodawcy może okazać się silniejszy, aniżeli prawo pracownicy do łączenia przerwy.
Pozdrawiam, Karolina Niedzielska

Witaj na moim Blogu!
Pokazuję, że kadry i płace można kochać! Pomagam pracodawcom
i pracownikom.
Mam na imię Karolina!
| Regulamin
Polityka prywatności
Obserwuj mnie!
Właścicielka własnej praktyki prawnej, wykładowczyni na uczelniach wyższych oraz czynny szkoleniowiec.
Przenieś do góry
Logowanie
NOWa platforma
Logowanie
Poprzednia platforma
| Regulamin zakupów ratalnych
Logowanie do platformy
Powrót do strony
kursy zawodowe z certyfikatem i zaświadczeniem
szkolenia
Specjalista ds. Płac - start 06-07.02.2027
Specjalista ds. kadr i Płac - start 16-17.01.2027
EDYCJA XXIII
Start 16.01.2027
Specjalista ds. kadr - start 16-17.01.2027
Start 06.02.2027
EDYCJA XXII
Start 06.02.2027
Specjalista ds. Płac - start 06-07.02.2027